Vanliga Frågor

 

"Var hittar jag lediga lägenheter?"

Nedan finner du svar på de vanligaste frågor som rör ditt boende eller din lokal.

Frågor och svar hittar du enkelt genom att använda

sökverktyget (förtoringsglaset till höger)

Frågor & Svar

Bostäder & Lokaler

Var hittar jag era lediga lägenheter?


Alla lediga lokaler annonseras ut på vår hemsida under lediga lokaler. Vi tillämpar inget kösystem
Var hittar jag era lediga lokaler?


Alla lediga lokaler annonseras ut på vår hemsida under lediga lokaler. Vi tillämpar inget kösystem
Har ni någon bostadskö?


Nej. Vi tar heller inte emot några intresseanmälningar
Har ni någon kö till era kommersiella lokaler?


Nej. Intresseanmälan är ändå välkommet till vår info adress info@jhfastigheter.com
Vad betyder retroaktiv hyra?


Retroaktiv hyra betyder hyra som du enligt hyreskontraktet är skyldig till att betala, men som av någon anledning inte fakturerats förrän nu. Retroaktiv hyra kan t.ex. uppkomma när hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen drar ut på tiden och därmed ändå gäller från ett passerat datum. Vi följer branschorganisationen Fastighetsägarnas avtal och rekommendationer
Vad händer om jag av någon anledning blir sen med min hyresinbetalning?


Det är mycket viktigt att du betalar din hyra i tid. Vid förenad inbetalning skickar vi ut påminnelse med en påminnelseavgift. Är du sen med din inbetalning vid upprepade tillfällen kan vi komma att säga upp ditt hyresavtal. Märker du att du av någon anledning är sen med din inbetalning ärdet viktigt att du direkt kontaktar oss.
Finns det möjlighet att få AC/kyla i vår lokal?


Olika lokaler har olika förutsättningar. Vänligen kontakta oss med en förfrågan så skall vi se vad som går att ordna och vilka förutsättningar som gäller.
Jag har fått stopp i avloppet, vad gör jag?


Rinner vattnet undan långsamt i handfatet eller om du känner en unken doft i badrummet, då kan det vara läge att rensa vattenlåset. Det är viktigt att du som hyresgäst regelbundet rensar vattenlåset så att vattnet rinner ner ordentligt, och att det inte blir stopp.
Vet du inte hur man gör? Under följande länk finns några bra filmer som du kan följa. Länk till filmer >>> Får du inte ordning på problemet, gör då en felanmälan Länk till felanmälan >>> Forsar vattnet ut på golvet? Ring då vår fastighetsjour direkt på 031-214500
Uppsägning av Lägenhet/Parkering


Uppsägningen av din lägenhet/parkering/förråd/garage sker skriftligen till oss.

Om du väljer att göra det skriftligen fyller du i vår blankett för uppsägning

Blanketten finns att skriva ut på denna sida

Länk till blankett >>>

Skicka sedan blanketten till oss per post, adressen finns i sidofoten på blanketten.

När vi tagit emot uppsägningen skickar vi en bekräftelse till dig tillsammans med mer information om din uppsägning.

Lite annat som är bra att veta

Skriva om dig: När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag.

Beställa eftersändning av post: Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk Adressändring.

Har du mer frågor ang uppsägning av ditt hyreskontrakt? Kontakta oss i sådana fall via vår kontaktsida.

Länk till Blankett >>>
Får jag byta min lägenhet med en annan hyresgäst?


Ja, om du kan visa att det finns beaktansvärda skäl för att byta din lägenhet mot en annan lägenhet och att tilltänkt hyresgäst uppfyller samtliga krav som vi ställer på en hyresgäst.

Vi handlägger ditt ärende i samråd med den andra partens hyresvärd.

Inget byte är godkänt förrän bägge hyresvärdarana skriftligt meddelat sitt godkännande.


Vi följer hyresnämndens gällande praxis och verkar för en sund och ärlig bostadsmarknad. Detta innebär t.ex. att vi inte godkänner byte vid köp av bostadsrätt eller villa.

Till ansökan ska bytesparten bifoga personbevis, arbetsgivarintyg inklusive löneuppgift alternativt pensionsbesked, studieintyg/a-kassabesked och kopia på nuvarande hyreskontrakt.

När allt är godkänt mellan fastighetsägarna gör vi en besiktning av lägenheten. Efter det kvarstår kontraktskrivning.


Vill du byta din lägenhet? Kontakta oss via vår kontaktsida så hjälper vi dig vidare.
Min fläkt fungerar dåligt, vad kan jag göra åt det?


Ofta beror dålig fläktfunktion på att fläktfiltret behöver göras rent. Nedan finner ni en länk på hur man gör på en av våra fläktmodeller (sitter bl.a. på fastigheten Trädgårdsvillan). Här följer en generll rutin Detta görs enklast i diskhon. Du behöver diskborste & diskmedel. 1) Töm diskhon och sätt i diskproppen. 2) ta loss galler och filter och häll diskemdel på dessa. OBS! Titta efter hur din fläkt är konstruerad, du skall aldrig behöva använda våld för att få loss dessa delar. 3) koka upp vatten och häll över filter och galler i diskhon 4) låt dem vila en stund och "dra" i det varma vattnet 5) borsta och låt dem vila, om vartannat. Vid hårt nedsmutsade filter kan vattnet behöva bytas. 6) töm ut diskvattnet och skölj delarna med rent vatten. 7) dra ur filtret och montera tillbaka filter + galler. Här följer en instruktion på hur man gör på Trädgårdsvillan Länk till instuktion >>> Är du osäker hur man gör eller är filtret sönder? Kontakta oss då via vår kontaktsida så återkommer vi inom kort
Hur byter jag lampor i min fläkt?


Titta in under fläktkåpan där lampan/-orna sitter. Ta loss kåpan/glaset som täcker lampan. Ofta sitter den med en skruv eller så lossnar den när man skjuter den åt sidan. Ta ut lampan och köp en likadan. Montera på plats och sätt tillbaka kåpan. Här följer en instruktion på hur man gör på fläktar monterade på Trädgårdsvillan Länk till instruktion på Trädgårdsvillan >>>
Hur får jag tag i lampor till ugn, kyl, köksfläkt, badrum osv?


Lampor till lägenheten köper man själv och är ingenting som ingår i hyran. Vi rekommenderar att du först tar ut den lampa som du skall ersätta och skriva ner vad det är för någon typ så man har det med sig när man skall köpa. Ett alternativ kan också vara att ta en bild på beteckningen eller helt enkelt ta med sig lampan. Vanliga lampor finns i de flesta matvaruaffärer. Special lampor (såsom lågenergi, lysrör) kan man hitta i välsorterade järnhandelsbutiker eller lampaffärer.

Hittade du inte svaret på din fråga?

Fyll i formuläret nedan så återkommer

vi med svar så snart vi kan

Tack! Meddelande skickat.